فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 5 (بهار 1388)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 5 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر شاپور امین شایان جهرمی، دکتر مسلم صالحی، جواد ایمانی صفحات 7-33
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ی بین عدالت سازمانی و تعهد سازمانی با رضایت شغلی در بین معلمان مدارس استثنایی شهرستان بندرعباس می باشد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی معلمان شاغل در مدارس استثنایی شهرستان بندرعباس در سال تحصیلی 89-1388 (138 نفر) تشکیل می دهد که از این میان تعداد 100 نفر بر اساس فرمول کرجسی و مورگان به عنوان حجم نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند.
    این بررسی به روش توصیفی از نوع همبستگی صورت گرفته و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه عدالت سازمانی (مورمن،1991) ، تعهد سازمانی (آلن و مایر،1990) و رضایت شغلی (زالی،1384) بهره گرفته شده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون چندگانه استفاده شده است و نتایج حاصل به شرح زیر می باشد:بین عدالت سازمانی و رضایت شغلی رابطه ای معنی دار وجود دارد. مولفه های عدالت سازمانی با رضایت شغلی دارای رابطه ای معنی دار هستند و از این مولفه ها، تنها عدالت رویه ای قادر به پیش بینی رضایت شغلی می باشد. و از طرف دیگر متغیر تعهد سازمانی قادر به پیش بینی رضایت شغلی نمی باشد. از مولفه های تعهد سازمانی، تنها تعهد عاطفی قادر به پیش بینی رضایت شغلی می باشد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، مدارس استثنایی
  • دکتر علی نقی اقدسی صفحات 35-52
    به منظور تعیین میزان اثر بخشی مشاوره ی فردی و گروهی براساس تئوری معکوس در کاهش استرس ورزشکاران، 36 ورزشکار زن و مرد تیم های ملی در رده های و رشته های مختلف ورزشی به عنوان آزمودنی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. . با استفاده از مفاهیم و روش ها و فنون مورد تاکید تئوری معکوس برای یکی از گروه های آزمایشی، مشاوره فردی و گروه آزمایشی دیگر مشاوره گروهی به کار گرفته شد. گروه سوم به عنوان گروه کنترل استفاده گردید. در این پژوهش به منظور تعیین میزان استرس ازمودنی ها قبل و پس از اعمال متغیر مستقل از پرسش نامه استرس لیونل کودرون استفاده شد و پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات حاصل با روش های آماری تحلیل واریانس یک راهه و دو راهه (ANOVA) با اندازه گیری های مکرر، آزمون تی وابسته و آزمون تعقیبی توکی با (05/0P £) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و نتایج تحقیق نشانگر تاثیر مثبت و معنی داری در سطح کمتر از (001/0) - مشاوره فردی با استفاده از تئوری معکوس و تاثیر مثبت و معنی داری در سطح کمتر از (001/0) مشاوره گروهی در کاهش استرس ورزشکاران تیم های ملی بود. بین مشاوره فردی و مشاوره گروهی در کاهش استرس ورزشکاران تیم های ملی تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: تئوری معکوس، مشاوره فردی، مشاوره گروهی، استرس، ورزشکاران تیم های ملی
  • رباب پیری، دکتر یوسف ادیب صفحات 53-82
    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی بهینه برنامه درسی برای دوره های آمادگی و مقایسه آن با وضع موجود انجام گرفته با توجه به این که در ایران برای دوره آمادگی الگوی نسبتا جامع که دارای چهارچوب و سرفصل های مشخصی باشد و بتواند به همه جوانب کودک توجه نماید وجود ندارد. در این پژوهش با ارائه یک الگو،با عنوان «الگوی برنامه درسی رشد گرا و خلاقیت محور» برای کودکان دو زبانه ی آذربایجان و منطبق ساختن آن با سر فصلهای دروس ابتدایی به رشد همه جانبه کودک و خلاقیت توجه بیشتر شده است روش تحلیلی و استنتاجی برای تعیین عناصر الگوی بهینه و روش پیمایشی برای اعتبار یابی الگو مورد استفاده قرار گرفت.


    1- عناصر الگوی بهینه برنامه درسی شامل: اهداف کلی و جزیی،محتوا،سازماندهی محتوا، فعالیت های یادگیری،روش های آموزشی و پرورشی،ارزشیابی،نقش مربی، نقش مدیر، نقش والدین در الگوی پیشنهادی می باشد.
    2- اعتباریابی الگوی پیشنهادی، بر اساس نظر اساتید مرتبط، 62/99. /0می باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی، پیش دبستانی، الگو، طراحی، عناصر، وضع مطلوب، وضع موجود، اعتبار یابی
  • دکتر اسدالله خدیوی، زرین دانشور، نوشین میرزایی صفحات 83-115
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین انگیزه پیشرفت مدیران با میزان مشارکت دبیران در تصمیم گیری دبیرستان های شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 89-88 است. این تحقیق از نوع پیمایشی- همبستگی است. جامعه پژوهش در بر گیرنده کلیه مدیران به تعداد 93 نفر بود که 75 نفر و به ازای هر مدیر 5 دبیر بر اساس فرمول کرجسی و مورگان به عنوان حجم نمونه با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شد. . جمع آوری اطلاعات با به کارگیری پرسش نامه انگیزش پیشرفت هرمنس 30 سوالی و پرسشنامه ی محقق ساخته 38 سوالی جهت سنجش مشارکت دبیران انجام گرفت آزمون های پارامتریک همبستگی پیرسون، t مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه بعد از مشخص کردن نرمال بودن توزیع پراکندگی متغیرها با استفاده از آزمون اسمیرنف کولموگروف، برای تجزیه و تحلیل داده ها به کار برده شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین انگیزه پیشرفت مدیران و مشارکت دبیران، ، بین سن مدیران و انگیزه پیشرفت انان همبستگی مستقیم معنی داری بدست آمد. اما بین سابقه خدمت مدیران و سابقه مدیریت مدیران با انگیزه پیشرفت انان همبستگی معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، مشارکت دبیران، امور آموزشی، پرورشی، مشارکت اولیا در امور مربوط به مدرسه
  • دکتر اکبر رضایی، شبنم خداخواه صفحات 117-134
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین سبک های فرزندپروری و باورهای معرفت شناختی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان انجام شد. جامعه ی پژوهشی شامل کلیه دانش آموزان دختر سال سوم متوسطه دبیرستانهای شهر تبریز به تعداد 21251 در سال تحصیلی 88 – 1387 بود که از میان آنها 380 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. روش تحقیق با توجه به هدف پژوهش، توصیفی (غیرآزمایشی) از نوع همبستگی است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ی باورهای معرفت شناختی شومر (1990) ، پرسشنامه ی سبک های فرزندپروری بامریند (1967) و برای پیشرفت تحصیلی از معدل کتبی سال سوم دانش آموزان در خرداد ماه استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. نتایج نشان دادکه بین باورهای معرفت شناختی “دانش ساده/ قطعی” و “یادگیری سریع/ ثابت” و پیشرفت تحصیلی رابطه ی منفی و معناداری وجود دارد. رابطه ی بین سبک مقتدرانه با دانش ساده/ قطعی مثبت و معنی دار ولی با باورهای معرفت شناختی یادگیری سریع/ ثابت منفی و معنی دار بود. رابطه ی سبک مستبدانه با دانش ساده/ قطعی و یادگیری سریع/ ثابت مثبت و معنی دار بود. رابطه ی سبک سهل گیرانه با یادگیری سریع/ ثابت مثبت و معنی دار بود. رابطه ی سبک های فرزندپروری با پیشرفت تحصیلی معنی دار نبود. از بین مولفه های باورهای معرفت شناختی و سبک های فرزند پروری، متغیرهای یادگیری سریع/ ثابت و دانش ساده/ قطعی بیشترین سهم را در پیش بینی پیشرفت تحصیلی داشتند.
    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، سبک های فرزندپروری، پیشرفت تحصیلی، مقطع متوسطه
  • دکتر مریم سیف نراقی، دکتر علی شریعتمداری، دکتر عزت الله نادری، معصومه السادات ابطحی صفحات 135-160
    هدف این پژوهش بررسی میزان تقویت توانمند سازی شغلی در برنامه درسی دانش آموزان کم توان ذهنی است. جامعه آماری این پژوهش ،کلیه کارشناسان ستادی سازمان آموزش و پرورش استثنایی، کلیه متخصصان برنامه ریزی درسی در مقطع متوسطه حرفه ای و کلیه دبیران مقطع متوسطه کم توان ذهنی استان قزوین میباشد که از بین آنان به ترتیب (40) ، (80) ، (93) نفر به عنوان نمونه آماری و به شیوه تصادفی ساده و از طریق فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار پژوهش در این بررسی پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی آن بر اساس آلفای کرانباخ (=95/0) محاسبه و روایی آن بر اساس نظریه اساتید صاحبنظر مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد دبیران بر خلاف کارشناسان ستادی و متخصصان برنامه ریزی درسی معتقدند برنامه های درسی دوره متوسطه حرفه ای با علایق و رغبتهای شغلی دانش آموزان دوره متوسطه حرفه ای تناسب کمتری دارد ،کمتر توانسته فارغ التحصیلان را به خودکفایی فردی برساند و در توانبخشی حرفه ای دانش آموزان کم توان ذهنی نقش کمرنگی ایفا نموده است.
    کلیدواژگان: دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر، مقطع متوسطه حرفه ای، مهارتهای عمومی، خودکفایی فردی، توانبخشی حرفه ای، رغبتهای شغلی
  • دکتر محمدعلی فرنیا، خه بات شجاعی صفحات 161-184
    هدف عمده حاضر بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری مدیران با بهره وری آنان در مدارس شهرستان سردشت بوده است. روش تحقیق توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه مدیران مدارس شهرستان سردشت می باشد. حجم نمونه مدیران بر اساس فرمول کوکران 75 نفر محاسبه و روش نمونه گیری از نوع طبقه ای نسبتی است. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه ی محقق ساخته کیفیت زندگی کاری و بهره وری استفاده شد. در ارتباط با روائی ابزار سنجش به نظرات متخصصین اکتفا شده و اعتبار پرسشنامه ها به ترتیب 91/0 و 92/0 درصد از طریق آزمون آلفای کرانباخ بدست آمد. نتایج آزمونهای آماری نشان داد که بین حقوق و مزایا ، فرصتهای مستمر یادگیری ، دموکراسی در سازمان، مشارکت در تصمیم گیری، طرح شغل،و فضای کارثی با بهره وری مدیران رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، بهره وری، دموکراسی در سازمان، طراحی شغل، فضای کاری
  • دکتر شعله لیوارجانی، دکتر غلامرضا گل محمدنژاد، معصومه قاسم شهانقی صفحات 185-210
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط هوش هیجانی و مهارتهای اجتماعی دانش آموزان دختر دبیرستانی تیز هوش و عادی شهرستان خوی در سال تحصیلی 89-1388 می باشد. این تحقیق از نظر روش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان دختر تیز هوش و عادی پایه ی دوم و سوم متوسطه رشته های علوم تجربی و ریاضی فیزیک (شاخه نظری) دبیرستانهای دولتی شهرستان خوی به تعداد 1892 نفر است که از این تعداد 1774 نفر دانش آموز عادی و 118 نفر دانش آموز تیز هوش می باشند تعداد نمونه آماری مطالعه حاضر با استفاده از فرمول کوکران به ترتیب 268 نفر و 51 نفر می باشدکه با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، شامل دو پرسشنامه هوش هیجانی (شرینگ) و مهارتهای اجتماعی دانش آموزان (جرج هربرت( است.
    نتایج مطالعه نشانگر ان بود که بین هوش هیجانی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان تیزهوش و عادی رابطه معنی داری وجود ندارداما میانگین نمرات هوش هیجانی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان تیز هوش بطور معنی داری بیشتر از دانش آموزان عادی است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان تیزهوش، دانش آموزان عادی
|
  • Pages 7-33
    The goal of this study is to find the out the relationship between organizational justice and organizational Commitment with Job satisfaction among exceptional schools teachers of Bandar Abbas.
    The statistical population of this research includes all teachers in Bandar Abbas city in exceptional schools¡ in 2009-2010 academic Years¡ which were 138 persons¡ Using Morgan table¡ and 100 teachers as sample size through simple random sampling method was selected.
    The research method was descriptive–correlation. Data gathering was done through Moorman questionnaire for organizational justice and Allen & Meyer questionnaire for organizational Commitment¡ and Zali’s Job satisfaction questionnaire. For analyzing the data¡ descriptive and inferential statistics were used. Pearson’s correlation coefficient and multivariate regression were used. The results showed that there is significant difference between organizational indexes and job satisfaction. The organizational Commitment cannot predict the job satisfaction. Among the organizational indexes only the emotional commitment can predict the job satisfaction.
    Keywords: organizational justice, Organizational commitment, job satisfaction, Exceptional Schools
  • Pages 35-52
    This study is to determine the extent of individual and group counseling effectiveness based on Reversal theory in decreasing athletes’ stress. The statistical population is 36 male and female national athletes’ teams in various athletic fields. The statistical sample size was randomly chosen consists of two experimental group and a control group. The variables include individual and group counseling. The reversal theory as independent variable and the extent of stress as dependent one. One group was exposed to individual counseling and the other got group counseling. Using the concepts, procedures and techniques that are emphasized by reversal theory, the two groups were examined. The control group did not get any counseling.
    The standard stress questionnaire of Lionel coudyron was implemented both before and after the experiment to determine the extent of stress of the subjects. The data were collected ad processed by statistical analysis of one and two way ANOVA, through repeated measurements, the T dependent and Tukey test was (P £ 0.05). The following results were obtained.
    There was a positive and significant effect of reversal theory both with individual and group counseling in decreasing national team’s athlete's stress (P£0.001). There was not significant difference in decreasing stress between individual and group counseling using reversal theory.
    In general, one can deduce that in order to decrease the national teams’ athletes’ stress, the individual and group counseling can be used. The reversal theory can also be used as one of the effective theories in individual and group counseling
    Keywords: reversal theory, individual, group counseling, Stress, national teams, athletes
  • Pages 53-82
    This study was carried out with the aim of designing an optimal pattern for pre-school course curriculum and comparing it with the existing status. Since there is not any comprehensive pattern with certain framework for pre-school courses curriculum in Iran to cover all related aspects of a child's trainings, this study tries to present a model under the title of “development-oriented and creativity-oriented curriculum for bilingual children in Azerbaijan to correspond with primary school curriculum and more attention was given to all aspects of child's growth and creativity. Analytical and consequential methods were used to determine the elements of the optimal model, and survey method was used to validate the suggested model.
    Results
    1- The elements of optimal model of curriculum included main and subjectives, content, organizing the content, learning activities, educational methods, evaluation, teacher, manager and parents roles in the suggested model.
    2- Validation of the suggested model is according to the 20 related professors opinion was 99.62%.
    Keywords: Preschools, model, Designing, elements, optimal status, existing status, Validation
  • Pages 83-115
    The objective of the study was to investigate the relationship between the manager's achievement motivation with the teacher's participation in decision making, Urmia high schools in the academic year 2009-10. The research method is survey- correlation. The statistical population was 93 managers. Using Morgan table, 75 managers as sample size through random multi_ stage method was selected. To test the hypotheses, the inferential statistics of Pearson correlation, independent T_ test, one way ANOVA were used Gathering data was done through two questioners namely: Herman's achievement motivation questionnaire with 30 questions and a researcher made one concerning the teacher's participation in affairs related to school with 38 questions were used. Using kolmograph S, normal distribution was used to check on variables. The results showed: there was a significant correlation between manager's achievement motivation with the teacher's participation and manager's age but there was not any significant correlation between manager's achievement motivation with manager's work experience and managing experience.
    Keywords: motivation development, teacher's participation, educational affairs, Development, participation of parents in school affairs
  • Pages 117-134
    The present study has been undertaken with the purpose of studying the relationship between parenting styles and epistemological beliefs with student's academic achievement. The statistical population of this research was 21251 female high school students of Tabriz city in the educational years 2008- 2009. Using Cochran’s adjusted formula 380 students were selected as the statistical samples through the multi-stage cluster sampling method. Questionnaires of epistemological beliefs (schommer, 1990), Baumrind parenting styles (1967) were used to collect the data. Students cumulative point average was used as dependent measure. Multiple regression analysis and Pearson correlation was carried out to analyze the data. The results showed that student's academic achievement has a negative and significant correlation with simple/ absolute and fast/ fixed knowledge with learning epistemological beliefs. Authoritative styles has a positive and significant correlation with simple/ absolute knowledge, but negative and meaningful correlation with and fast/ fixed learning epistemological beliefs. Dictatorship or authoritarian styles has a positive and significant correlation with Simple/ absolute knowledge and fast/ fixed learning. Permissiveness styles has a positive and significant correlation with fast/ fixed learning. Parenting styles was not correlated with academic achievement. simple/absolute knowledge and fast/fixed learning epistemological beliefs were the meaningful predictors factors of student's academic achievement.
    Keywords: Epistemological beliefs, parenting styles, Academic achievement
  • Pages 135-160
    The aim of the content study is to examine the vocational intermediate curriculum role in career empowerment of students of low intelligence. The statistical population included all administrative experts in exceptional education department curriculum, professionals of vocational intermediate level and teachers of the province (intermediate students of low-intelligence from whom 40, 80 and 93. students were selected as a statistical sample in simple random based on Cochran’s Formula. The study tools was researcher made questionnaire. The reliability was calculated on the basis of Crobach’s Alpha (=0.95) and validity was confirmed according to experienced teachers. Findings showed that contrary to administrative experts and curriculum expertise opinion, teachers who maintain the vocational curriculum of intermediate level has contributed less than expected to general experiences and skills, vocational intermediate level students’ career interests and preferences could not lead to graduates self-sufficiency as well as poor efficiency of the methods for above-mentioned students.
    Keywords: Instruct able students of low, intelligence, vocational intermediate level, general skills, Individual, self, sufficiency, vocational empowerments, career, preferences
  • Pages 161-184
    The main objective of the study was to investigate the relationship between the managers´ quality of work life and their productivity in sardasht schools in 1387-1388. The methodology of the study was descriptive–correlation. The statistical population was all the managers in Sardasht schools wich included 212 people. Using cochran´s formula it was adjusted to 75 sampaling method was ratio stratified random sampling.In order to collect the data, two researcher made questionnaires namely quality of work life and productivity were used. The reliability of the questionnaires using the cronbach a were 0/91 and 0/92 respectively. The data were analysed using pearson correlation,t-test, and one wey ANOVA. The results showed that there is significant difference between the managers´ quality of work life and their productivity.
    Keywords: quality of work life, Productivity, democracy in organization, work setting, job designing
  • Pages 185-210
    The aim of this paper is to investigate of the relationship between gifted and normal female high school students’ emotional intelligence and social skills in KhoyTownship in 1388-89.The research method is descriptive - correlational one. The statistical population was 1892 people (118 gifted and 1774 normal). Using Cochran’s adjusted formula the sample size was 51 gifted and 268 normal people. The sampling method was multi-phase cluster one. In order to gather the data two standardized questionnaires namely: emotional intelligence (Shring) and social skills (George Herbert Mid) were used. The results showed that there is not significant relationship between emotional intelligence and social skills of gifted and normal students. There is significant difference between the mean scores of gifted students and normal students. The mean scores of gifted students in emotional intelligence and social skills were significantly higher than normal students.
    Keywords: Emotional Intelligence, social skills, gifted students, normal students